maanantai 13. toukokuuta 2013

Pulla



Itse en pullantekoa varten yleensä ohjeita katsele, mutta tässä ohje, jonka mukaan ei voi epäonnistua. Tämä ohje on myöskin munaton. Valitan vaihekuvien puuttumista. Lisään niitä, kun seuraavan kerran taas leivon pullia.

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
1 dl sokeria
50-100 g voita
n. 7 dl vehnäjauhoja
(2 rkl kardemummaa)

Voiteluun kananmunaa (voit myös korvata munan sokeri-vesiseoksella (2 osaa sokeria ja 1 osa vettä).

Jos teet korvapuusteja, varaa myös kanelia ja sokeria sekä huoneenlämpöistä voita.

Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi (42-asteiseksi).
Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja (esim. desi).
Lisää maitoon suola, sokeri, kardemumma ja hiiva-jauhoseos vähitellen sekoittaen. Itse käytän tähän vispilää.
Lisää pehmeä voi ja alusta loput jauhot.

Taikinan kovuus on ihan makuasia. Itse jätin taikinan ennen aina pehmeäksi (ehkä liiankin pehmeäksi) ja sain ihania ja pehmeitä pullia. Nykyään uskallan jo lisätä jauhoja ja vaivata taikinaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhoista. Näin tulee hyviä ja kasassapysyviä korvapuusteja. Näin olen nykyään tottunut tekemään.

Kohota taikina liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Korvapuustit:

Jaa taikina ensin kahteen osaan. Näin on helpompi tehdä korvapuustit.

Kauli taikinasta n. 30x60 cm kokoinen levy.
Levitä sitten taikinan päälle huoneenlämmössä pehmitettyä voita.
Levitä sitten kerros kanelia ja lopuksi kerros sokeria.
Rullaa taikina rullaksi. Leikkaa sitten taikinasta vinottain kolmionmuotoisia paloja.

Aseta kolmionmuotoinen pala niin, että kärki osoittaa ylöspäin. Paina sitten sormella pullan keskeltä (kärjestä) niin, että muodostuu nätti korvapuusti.

Tämä saattaa vaatia hieman harjoittelua, ja joskus korvapuustit eivät onnistu, jos taikina on liian löysää. Tämän takia juuri vaivaan taikinaa tarpeeksi ja lisään tarpeeksi jauhoja, että korvapuustit pysyvät muodossaan. Pullista tulee silti pehmeitä ja meheviä.

Laita korvapuustit pellille leivinpaperin päälle. Muista jättää pullien väliin tilaa, sillä korvapuustit kohotetaan vielä.

Tee sitten sama toiselle pullataikinanpuoliskolle.


Kohota pullia vielä kerran liinan alla, jonka jälkeen voitele pullat kananmunalla (tai sokeri-vesiseoksella) ja ripottele päälle raesokeria.

Paista korvapuustit 225 asteessa n. 8  minuutin ajan.

Voisilmäpullat:

Jaa taikina ensin kahteen osaan. Näin on helpompi käsitellä taikinaa.
Muotoile taikinasta pitkula, josta sitten leikkaat tasaisenkokoisia paloja.
Pyörittele taikinapalat pyöreiksi pulliksi ja aseta uunipellille leivinpaperin päälle.
Painele jokaisen pullan keskelle nokare voita.
Voitele joko kananmunalla tai sokeri-vesiseoksella.
Ripottele päälle sokeria.

Paista 225 asteessa n. 8 min ajan. Jos teet ISOJA pullia, niin kannattaa vähentää uunin lämpö 200-210 asteeseen ja paistaa hieman pidemmän ajan, kunnes pullat ovat kauniinvärisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti