keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Leipä


Tässä oma leipäohjeeni. Tällä ohjeella leivon leipää pari kertaa viikossa. Niin, että meillä on tätä jatkuvasti joko tuoreena tai pakkasessa. Jauhoina voi käyttää joko pelkästään vehnäjauhoja, jolloin saa hyvää ranskanleivänomaista leipää (en tiedä voiko täysin kutsua ranskanleiväksi). Tai sitten jauhoihin voi lisätä oman maun mukaan ruis- tai grahamjauhoja.


5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
1 dl rouheista sämpyläjauhoa
reilu 1 tl suolaa
pari rkl rypsiöljyä (oliiviöljykin käy)




Lämmitä vesi noin kädenlämpöiseksi. Vesi saisi olla hieman haaleampaa kuin kädenlämpö.

Sekoita kuivahiiva noin desiin jauhoja. Sekoita seos veteen vispilällä. Lisää suola.
Lisää veteen pikkuhiljaa 4 dl vehnä-, ½ dl ruis- ja 1 dl rouheista sämpyläjauhoa. Sekoita vispilällä, ettei tule paakkuja. Lisää nyt myös öljy.
Lisää vielä 7 dl vehnäjauhoja ja vaivaa voimakkaasti n. 8-10 min.
Jätä kohoamaan huoneenlämpöön. Tähän menee noin 40 min, riippuen paikan lämpötilasta. En itse laittanut kulhoa lämpimään paikkaan, vaan kohotin hitaammin huoneenlämmössä.


Kun taikina on kohonnut, painele se takaisin kulhon pohjalle kämmenellä.
Kohota vielä kerran.


   

Taikina on kohonnut!

Painettu takaisin kulhon pohjalle



Tästä taikinasta saa joko 2 ranskanleipää tai 4 uunipellille mahtuvaa patonkia.

Jos teet patonkia:


Jaa taikina neljään osaan ja kauli kukin osa pitkulaisiksi. Niin, että saat hieman rullattua taikinaa (tällä tavalla saat patonkeihin siistin ja sileän pinnan). Rullaa taikina ja voit vielä taittaa päät patongin alle. Näin päistäkin tulee siistit.
Aseta patongit pelleille. Pellille mahtuu vinottain 2 patonkia.
Leikkaa patonkeihin terävällä veitsellä viillot ja kohota patongit.
Paista 225 asteessa. Voit pirskottaa patonkeja vedellä pari kertaa paiston aikana. Näin saat rapean pinnan.

Jos teet ranskanleipää:


Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile osat käsin hieman pitkulanomaisiksi ja kauli niitä hieman. Niin, että saat hieman rullattua taikinaa. Rullaamalla saa leipään kauniin ja sileän pinnan. Voit vielä taittaa päät. Näin  saat päistäkin siistit.
Aseta ranskanleivät pellille.
Leikkaa leipiin terävällä veitsellä esim. 3 vinoa viiltoa ja kohota sen jälkeen leivät leivinliinan alla.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes leivät ovat kauniinvärisiä.
Voit pirskottaa patonkeja vedellä pari kertaa paiston aikana. Näin saat niihin rapean pinnan.



Kohonneet leivät






Jos haluat 2 pyöreää limppua:

Jaa taikina kahteen osaan.
Riivaa taikinapaloista pyöreät, kauniit leivät. Riivaamalla tarkoitetaan leivän vaivaamista sen lopulliseen muotoonsa. Riivauksessa taikinaa pyöritetään niin, että ilmat lähtevät taikinasta.
Kun leivät ovat muodossaan ja uunipellillä, leikkaa terävällä veitsellä pari viiltoa niiden pintaan.
Kohota leivät kunnolla, jonka jälkeen paista 225-asteisessa uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti