torstai 26. joulukuuta 2013

Sekahedelmätorttu



Vajaa 1 pss sekahedelmiä
4 dl vettä

4 kpl torttutaikinalevyä (tai yksi isompi levy, josta saa kaulittua sopivan)
Hieman mantelirouhetta sekä sisälle että pinnalle
1 munankeltuainen

Mantelimassa:
125 g manteleita jauhettuna
1 munanvalkuainen
n. puoli desiä tomusokeria

Kiehauta hedelmät kattilassa (itse annoin kiehua muutaman minuutin). Ota kattila levyltä ja anna hedelmien tekeytyä liemessä seuraavaan päivään. Valuta huolellisesti siivilässä.

Ota torttutaikina huoneenlämpöön pehmenemään. Jos käytät neljää pienempää torttutaikinalevyä, saat ne liitettyä yhteen kaulimalla. Itse nipistelin taikinan reunoja yhteen sormenpäillä, jotta sain taikinat pysymään kiinni toisissaan. Käytä kaulimisessa apuna hieman vehnäjauhoja, jotta taikina ei tartu kiinni. Kauli taikina 20x40 cm kokoiseksi levyksi.
Mantelimassa
Aseta kaulittu levy leivinpaperille pellille.

Valmista mantelimassa. Jos käytät kokonaisia manteleita/mantelirouhetta, jauha ne ensin esim. sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon munanvalkuainen ja tomusokeria sen verran, että massa on sopivaa levitettäväksi.

Levitä mantelimassa kaulitun taikinalevyn keskelle pituussuunnassa (ks. kuva).
Levitä sitten hedelmät mantelimassan päälle ja ripottele lopuksi päälle mantelirouhetta.

Leikkaa taikinalevyn reunoihin vinoja viiltoja (ks. kuva). Jätä viillot sentin verran
irti täytteestä.
Käännä muodostuneet siivekkeet täytteen päälle niin, että muodostuu pitko ja taikina peittää täytteen.
Sivele pitko munankeltuaisella ja ripottele päälle mantelirouhetta. Paina mantelirouhe kevyesti kiinni taikinaan.

Paista 175 asteessa n. puoli tuntia, kunnes pitko on kullankeltainen ja rapea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti